Outdoor learning, het hoe en voor wie?

Outdoor Learning bestaat al een hele tijd als alternatieve benadering van leren. In steeds meer landen is het op de een of andere manier geïntegreerd met het formele onderwijssysteem. M.n. in de Scandinavische landen is het een structureel les-onderdeel.  Het werd gebruikt voor tal van verschillende doeleinden in verschillende contexten. Van het meenemen van leerlingen van de eerste klas voor een kleine bosreis om de natuur te verkennen, tot een meer complexere benadering voor specifieke doelen.

Scholen en organisaties

Het is niet alleen goed voor de lichamelijke ontwikkeling maar ook voor de persoonlijke en sociale ontwikkeling is erg belangrijk. Rennen, springen, fietsen, takken slepen, buiten spelende kinderen zijn fysiek actiever dan binnen.

Al dat bewegen is niet alleen gezond en goed voor de lichamelijke ontwikkeling maar ook voor de persoonlijke en sociale ontwikkeling is het erg belangrijk. Hun motorische ontwikkeling krijgt een boost en de hersenen worden volledig gestimuleerd, waardoor er allerlei nieuwe verbindingen worden gelegd. Spelen en bewegen is de beste manier om de wereld en jezelf te leren kennen.

Zelfs proeven staat buiten op de agenda: de smaak van een regendruppel? En waarom is een boterham met pindakaas buiten zo veel lekkerder dan binnen?

Niet alleen binnen het onderwijs vindt outdoor learning steeds meer draagvlak, ook daarbuiten. Denk aan lerende organisaties, specifiek jongeren werk, maatschappelijke organisatie. Binnen deze, en meer, organisaties wordt de inzet van outdoor learning steeds meer gevraagd.

We hebben hiervoor verschillende activiteiten in ons aanbod pakket.

Voor scholen en instellingen hebben we een zgn. train the trainer module: Outdoor als middel.

Een stap verder

Wil je een stap verder gaan hebben we iets speciaals voor je. Samen met Dr. Stephan Natynsczuk hebben we de cursus: Blending soft and hard skills” ontwikkeld. Tijdens deze training gaan we dieper in op de mogelijkheden van outdooracticviteiten voor jou specifieke doelgroep.

SLOE - Stichting Learning by Outdoors and Experience

Speciaal voor de internationale projecten is er SLOE, Stichting Learning by Outdoors and Experience.

Met deze stichting hebben we al in verschillende buitenland projecten geparticipeerd. Als partner van Erasmus-projecten, trainer voor diverse internationale jeugd projecten. Ook voor de toekomst staan er weer verschillende op de agenda.

Scroll naar boven